Yökuvaus, tähdet, maisemat.

Kameran digitaalinen kenno muistuttaa hieman ihmissilmää. Kun alkaa hämärtää, kennoon tarvitaan enemmän valoa. Tämä onnistuu säätämällä aukkoa suuremmaksi, pidentämällä suljinaikaa tai suurentamalla ISO-lukua. Myös valovoimainen optiikka auttaa, esim. 50 mm/1.8 tai valovoimainen laajakulma (parempi vaihtoehto esim. tähtikuviin).
Yksi parhaista kuvaushetkistä on juuri auringonlaskun jälkeen. Vaikka aurinko on jo painunut horisontin taakse, se valaisee vielä hieman. Taivas saattaa näyttää tummalta, mutta kameran pitkä valotusaika kerää kaiken valon ja luo pääkohteelle syvänsinisen taustan. Kun iltahämärä on ohi, taivas näyttää kuvissa mustalta.
Voit tuoda iltahämärän taian esiin kuvaamalla kuvasarjan, joka alkaa noin tuntia ennen auringonlaskua ja päättyy noin tunti sen jälkeen. Kannattaa varata tähän pari tuntia illastasi, mutta tuloksena näet taivaan muutoksen.
Yritä etsiä maisema, jonka etualalla tai keskivaiheilla on kiinnostava kohde. Rakennus, patsas tai kivirykelmä sopii hyvin. Aseta kamera jalustalle, jotta se ei siirry kuvien välillä. Tämä ei ole välttämätöntä, jos kuvaat suunnilleen samasta paikasta joka kerta.
sininen hetki kaupunkimaisema

KAMERAN TÄRINÄ
Kameraa ei voi pitää täysin paikallaan käsivaralla ja epäterävän kuvan todennäköisyys kasvaa. Myös pitkä polttoväli lisää kameran tärinän vaikutusta. Yöllä kannattaakin käyttää objektiivia, jonka polttoväli on lyhyt, kuten 18–24 millimetriä.

KÄYTÄ JALUSTAA
Tukevan, vakaalle alustalle asetetun jalustan avulla voit käyttää useiden minuuttien pituista valotusaikaa ilman, että kamera tärähtää.

KAUKOLAUKAISIN
Jos kuvaat liikkuvaa kohdetta ja haluat valita laukaisuhetken, voit käyttää kaukolaukaisinta. Kaukolaukaisimessa on lyhyt kaapeli, jonka liitin kiinnitetään kamerassa olevaan liitäntään. Kaapelin toisessa päässä on pieni laite, jossa on painike. Kun painat painiketta, kamera laukeaa tärähtämättä.

PEILIN LUKITUS
Monissa kameroissa on peilin lukitus valinnaisena toimintona. Kamerassa oleva peili heijastaa valon etsimeen. Valotuksen alkaessa peili nousee ylös, jotta valo pääsee kameran takaosassa olevaan kennoon. Kamera voi kuitenkin täristä hieman, kun nopeasti liikkuva peili osuu vaahtomaisiin vaimentimiin.
Kun peili on lukittu, voit nostaa peilin ylös painamalla laukaisinta kerran. Odota sen jälkeen pari sekuntia, kunnes tärinä on vaimentunut, ja laukaise sitten kamera painamalla laukaisinta uudelleen.
Oikean valotuksen saavuttaminen yöllä on vaikeaa. Tämä johtuu siitä, että näkymässä on laajoja tummia alueita. Lisäksi erilaiset valotukset voivat tuottaa yhtä hyviä tuloksia.
Tässä tilanteessa ei kannata käyttää automaattisia kuvausohjelmia, vaan siirtyä manuaaliseen kuvaustilaan (M). Tällöin valotuksen korjauksen asteikko muuttuu manuaalisen valotuksen asteikoksi. Kun säädät valotusajan, aukon ja ISO-arvon siten, että osoitin on asteikon nollakohdassa (keskellä), tuloksena on sama valotustaso kuin jonka kamera asettaisi.

AIKAVALOTUS
Voit määrittää kamerassa enintään 30 sekunnin valotusajan. Bulb (B) -tilassa eli aikavalotustilassa voit käyttää paljon pidempää valotusta. B-tila määritetään eri tavoin eri malleissa, joten katso tarkemmat ohjeet käyttöoppaasta.
Kun pidät laukaisinta painettuna B-tilassa, suljin avautuu ja pysyy avoimena, kunnes vapautat laukaisimen. Käyttäessäsi kaukolaukaisinta, voit lukita sulkimen auki, jolloin sinun ei tarvitse pitää laukaisinta painettuna pitkän valotuksen aikana.
B-tila sopii mainiosti yötaivaan kauniiden tähtivanojen kuvaamiseen. Tähdet näyttävät liikkuvilta ja piirtävät näyttäviä rengasmaisia ratoja taivaalle. Pitkä aikavalotus sopii myös maisemien kuvaamisen kuunvalossa.

KOHINANPOISTO
Pitkä valotus voi lisätä kohinaa, joka heikentää kuvan laatua ja vähentääyksityiskohtia. Useimmissa uusissa kameroissa on pitkän valotuksen kohinanpoisto-toiminto, jonka voi ottaa käyttöön kameran asetuksissa.

ILOTULITUS
Myös ilotulitus on erinomainen kuvauskohde. Tavallinen tapa on asettaa pitkä valotusaika, jotta ilotulitteiden vanat ja räjähdykset ikuistuvat kuvaan. Aseta kamera manuaaliseen kuvaustilaan (M) ja valitse aukon arvo väliltä f/8–f/16 ja valotusaika väliltä 5–10 sekuntia. Valotusaika määräytyy pitkälti sen mukaan, miten tiuhaan ilotulitteet räjähtelevät.
On parasta asettaa objektiivi manuaaliseen tarkennukseen ja arvioida etäisyys ilotulitukseen itse, sillä pimeys voi vaikeuttaa tarkentamista (vaikka kamera periaatteessa tarkentaa automaattisesti).
Kokeile myös useita valotuksia samalle ruudulle (kuva alla)
ilotulituskuva useita päällekkäisvalotuksia