1
2
3
4
5
1

Kehitys-
asetukset
”Presets”

2

Työtila

3

Histogrammi

4

Työkalut

5

Pienoiskuvat

Koska pitäisi käyttää Lightroomia

Lightroom auttaa sinua hallitsemaan ja muokkaamaan koko valokuvakokoelmasi yhdessä paikassa. Lightroomia ajatellaan usein ”valokuvien kotina”. Toimii tietokoneella, mobiililaitteilla ja verkossa.

Lightroomin avulla voit lajitella ja järjestää valokuvia albumeiksi. Voit esimerkiksi rajata kuvia, säätää valotusta tai muokata kuvien väriä. Jokainen Lightroomissa tekemäsi muokkaus on tuhoamaton. Voit tehdä kuvankäsittelyä ja aina palata alkuperäiseen kuvaan.

Kun ostat Lightroom lisenssin, muista tarkistaa mikä versio sinulle sopii parhaiten. Vanha Lightroom on nykyään Lightroom Classic CC ja on se versio joka toimii vain tietokoneella johon se asennetaan (2 yhtäaikaista asennusta eri koneisiin, pöytäkone + läppäri esim.) ja Lightroom CC on pilviversio ja voit siis käyttää tätä yhtä ja samaa ohjelmaa pilvipohjaisena eri laitteilla kuten tabletit jne. Jos siis haluat käyttää Lightroomia kaikilla laitteillasi niin valitse Lightroom CC, jos työskentelet mieluummin pöytäkoneella etkä halua tallentaa kuviasi pilveen vaan perinteisesti kovalevylle, valitse Lightroom Classic CC.

Jos löydät jostain Lightroom 6 version DVD:llä, älä osta! Vaikka tämä versio edelleen myynnissä joissain paikoissa, tätä versiota ei enää päivitetä. Jos ostat siis uusimman Canon, Nikon, Sony tai minkä tahansa uuden kameran, versio 6 ei enää tue näiden kameroiden uusinta RAW formaattia. CC versiot ovat tällä hetkellä versiossa 7, ja nämä tukevat nyt ja tästä eteenpäin melkein kaikkien kameravalmistajien uusia RAW muotoja. Tosin voit käyttää DNG-konvertteria, eli konvertoit RAW kuvat DNG muotoon jonka jälkeen aukeavat monessa ohjelmassa.

LIGHTROOM TUKEE SEURAAVIA KUVATIEDOSTOJA

Melkein kaikki Camera raw tiedostot – kts tästä >>

DNG (digital negative format) – voit myös tallentaa RAW kuvat DNG muotoon Lightroomissa

TIFF – helppo ediotida esim. Photoshopissa, ei pakkaa kuvaa – LR voi tuoda 8, 16 ja 32 bittisiä TIFF kuvia.

JPEG – vaikka jPEG on jo pakattu tiedostomuoto voit silti osittain ediotoida JPEG kuvia LR:ssä.

PSD (Photoshop tiedosto) – toimii jos kuva tallennettu PSD:ksi seuraavasti: Maximize PSD ja PSB file compability

CMYK tiedostot (editointi kuitenkin RGB muodossa)

PNG (Portable Network Graphics) voit tallentaa pakkaamattomana, tukee läpinäkyvyyttä logoissa

Tuetut Video tiedostot: AVI (ei Mac), MP4, MOV (Windows tuki lopetettu), AVCHD

Lightroom ei tue seuraavia tiedostomuotoja:
Adobe Illustrator, PDF-tiedostoja, Nikon scanner NEF, 65,000 pikseliä suuremmat kuvat tai suuremmat kuin 512 megapikseliä.

Jos käytät kuvaskanneria, skannaa mieluusti muotoon TIFF tai DNG parhaan laadun saavuttamiseksi.