Videoeditointiohjelmat kotikäyttöön

Ensin hieman faktaa koodekeista ja tiedostosäiliöstä

Video täytyy pakata häviöllisesti, sillä liikkuva kuva vie todella paljon levytilaa.

  • Yksinkertaisesti sanottuna koodekki on menetelmä tietojen koodaamiseen ja dekoodaamiseen (purkamiseen) ja videon pakkaamiseen (pakkaus-standardi). Raaka video tai ääni pakataan koodauksen aikana, ja puretaan (dekoodataan) toiston aikana.
    Oikean koodekin valinta riippuu monesta tekijästä. Kohdetiedoston koko, laatu ja esitystapa vaikuttavat kaikki. Yleensä kodekki tulee videota toistavan ohjelman mukana.
    Esim. MP3 on äänikoodekki – pakkausstandardi, jonka MP3-soittimet osaavat purkaa, ja MP3-kooderit osaavat koodata.
    Tärkeimmät videokoodekit ovat H.264, HEVC, MPEG-2, Theora, VP8, VP9, JPEG2000, DivX, XviD ja WMV-perhe (video) ja audiopuolella MP3, AAC, Vorbis ja WMA-perhe (audio). Lue lisää koodekeista >>
  • Container on tiedostosäiliö, joka sisältää yhden tai useamman koodekin – video-, ääni- tai jopa datan. Tiedostokääre sisältää tietoja sen sisältämistä video-, ääni- ja dataraidoista. Joitakin esimerkkejä säilömuodoista ovat mov (Quicktime), mp4, ogg ja avi. Container sis. siis videolle ja audiolle omat koodekit. Tiedostokääre-formaatti (container) määrää millä tavalla video/audio-data ja näihin liittyvä metatieto pakataan tiedostoksi.

Älä tällä hetkellä tallenna mitään Flashmuotoon (FLV) koska Adobe ei enää päivitä tätä tiedostomuotoa. Erittäin suuri turvallisuusriski.

Videoeditointiohjelmat (ilmaiset tai löytyy ilmaisversio)

DaVinci Resolve videoedit

DAVINCI RESOLVE 16 – Löytyy oikeasti ilmainen versio (ei leimaa), sekä maksullinen versio jossa lisäominaisuuksia. Ei sovellu käyttäjälle joka haluaa vain leikata videot esim. YouTubea varten.
Kotisivu >>
Käyttis >>

Openshot videoeditori

OPEN SHOT VIDEOEDITOR – Hieman yksinkertaisempi kokonaan ilmainen editori jolla editointi onnistuu helposti ja oppimiskäyrä hieman matalampi kuin DaVinci editorissa. Riittävä harrastuskäyttöön.
Kotisivu >>
Käyttis >>

Shotcut videoeditori

SHOTCUT – Kokonaan ilmainen editori jota yleisesti pidetään Windows Movie Makerin korvaajana.  Helppokäyttöinen ja enemmän kuin peruseditori. Ei valmiita taltiointi esiasetuksia.
Kotisivu >>
Käyttis >>

iMovie editointi

iMovie – iMovie on Applen videoeditori, jolla teet helposti elokuvia omista kuvista ja videoista. iMovie on paljon helpompi käyttää kuin vastaavat ohjelmat, kuten esim. Adobe Premiere Pro. Ilmainen kaikille Applekoneiden ostaneille (2014 jälkeen). 
Kotisivu >>

Avidemux videoeditor

Avidemux – Avidemux on tarkoitettu sinulle joka haluat nopeasti editoida, leikata ja liittää videoita. Ilmainen Avoimen koodin ohjelma. Melko pelkistetty.

Kotisivu >>    –    Käyttis >>