Valota kuva oikein

Kuvan laadun kannalta oikea valotus on erittäin tärkeää. Säästät paljon aikaa kuvankäsittelyssä jos kuva ei ole liian vaalea tai liian tumma. Tässä osiossa käymme läpi valotuksen kannalta tärkeitä asioita.

maisema vastavalo hyvin valottunut

Varsinkin maisemakuvissa voi jo kuvausvaiheessa miettiä mittaatko valon taivaasta vai etualalta. Yleensä kuvasta tulee tummempi jos mittaa taivaasta ja vaaleampi jos mittaa etualalta.

Valotusmittarista

Ensin muutama sana valotusmittarista. Mittari mittaa heijastuvan valon ja kameravalmistaja on kalibroinut mittarin toistamaan kuvat harmaasävyisinä 18%:n mukaan. Koska mittari pyrkii tekemään valkoisesta ja mustasta harmaan, käy käytännössä niin että valkoinen toistuu liian tummana ja musta liian vaaleana. Voimme korjata tämän ali- ja ylivalottamalla. Lue lisää valotuksen korjauksesta >>

histogrammivertailu tumma vaalea sekä oikein valottunut

Histogrammi

Histogrammi on graafinen tapa esittää kuinka kuva on valottunut. Esimerkki yllä näyttää vasemmalta oikealle, liian tumma kuva – oikein valottunut kuva – liian vaalea kuva. Joskus histogrammi voi näyttää liian tummalta mutta kohteesta riippuen tämäkin voi olla oikein valottuneen kuvan histogrammi. Normaalikontrastisissa kohteissa rajataan teoriassa kuvankäsittelyohjelmassa tyhjät pois vasemmalta ja/tai oikealta. Poikkeustapauksia löytyy.

Varsinkin liika valkoinen ei ole hyvä asia. Esim. jos taivas menee kokonaan puhki voi olla että ei edes Photoshopisssa saa sävyjä takaisin. RAW tiedostossa on kuitenkin niin paljon dataa että mahdollisuus korjata kuva paljon parempi kuin Jpeg kuvassa. Jpeg kuva on jo pakattu kuvaus- / tallennusvaiheessa kamerassa.

Mittaa valo oikein

Kamerasta voi valita eri valonmittausmenetelmiä. Paina laukaisin puoliväliin niin kamera mittaa sekä valon että etäisyyden. Sen jälkeen voit sommitella kuvan uudestaan.

matriisi valonmittaus

MATRIISIMITTAUS
(arvioiva mittaus)
Kamera mittaa kuvasta laajan alueen (sekä kohde että sen takana).

keskustaa painottava mittaustapa

KESKIALUEEN PAINOTTAVA MITTAUS
Kamera mittaa koko kuvan, mutta painottaa keskustaa.

pistemittaustapa

PISTEMITTAUS
Kamera mittaa ympyrän, jonka halkaisija on noin 1-2 % rajauksesta. Valo mitataan siis pienestä pisteestä ja sopii hyvin esim. lumimaisemissa jossa hiihtäjä, laskettelija tai vastaav. Mittaa siis kohteesta niin lumi ei huijaa mittaria tekeen kuvasta liian harmaan.

Valotuksen korjaus

Kun katsot etsimeen niin näkyy a o skaala jonka mukaan voit ali- tai ylivalottaa 1,2,3 aukon verran jo kuvausvaiheessa. Tämä hyvä ominaisuus jos kuvaat Jpegille suoraan.

valotusmittarin arvot näkyvät etsimessä

Koska valotusmittari on kalibroitu 18% harmaan mukaan mittari pyrkii harmaaseen lopputulokseen myös kun kuvataan valkoinen tai musta kohde. Alla näkyvissä valotuksissa tämä korostuu. Vasemmalla kuvattu valkoinen paperi, keskellä mustan laukun pinta ja oikealla harmaa kameralaukun pinta.
Eli kun on paljon valkoista kohteessa (lumi, valkoinen paperi) pitää ylivalottaa (+) 1-2 aukkoa jotta valkoisesta saadaan valkoinen, jos sen sijaan kohde on musta (kameralukku) alivalotetaan (-) 1-2 aukkoa. Harmaa kohde sen sijaan toistuu normaalisti harmaana.

kuva maustasta, valkoisesta ja harmaasta

Huom! Kun alivalotat mustan, älä alivalota liikaa. Mustaan on jäätävä sävyjä jotta erottaa kohteen, tässä Lightroom tulee apuun. Kuvaa mieluusti joku heijastuma kuvaan jos mahdollista. Sama koskee valkoista kuvattaessa, jätä sävyjä valkoiseen koska muuten esim. kuvassa näkyvä munaa menee näkymättömäksi valkoisella taustalla.

kuvattuna musta-levy-valkoinen-muna

AEB

AEB = haarukoi valotus yhdella laukaisulla. Kamera osaa valottaa kolme kuvaa joista yksi alivalottunt, yksi oikein valottunut ja yksi otos ylivalottunut. Näin voit valita parhaan otoksen. Tätä menetelmää käytetään myös HDR kuvauksessa ja näin saadaan sävyjä tummiin ja vaaleisiin kohtiin. Vaatii harjoittelua :)

AE-lukko

AE lukolla lukitset valotuksen jos haluat sommitella kuvan uudestaan. Tämä voi olla esim. hääparia kirkossa kuvattaessa hyvä apu. Mittaa valo, lukitse ja voit kuvata usean kuvan samoilla säädöillä. Myös käyttämällä kameran manuaalisäätöä missä valitset sekä aukon että suljinajan käsin toimii vastaavalla tavalla. Tämä hyvä tapa jos vaikka hääparin takan ikkuna joka voi huijata valotusmittaria.