Kontrasti valokuvassa

värikuvan kontrastiesimerkki

Värit huijaavat silmää ja kun uskot että kuvassa hyvä kontrasti, tottunut silmä näkee heti että kontrastia ei ole riittävästi. Jos katsot y o kaaviota niin cyansininen värineliö muiden neliöiden sisällä näyttää hieman eriväriseltä kun vertaa vasenta ja oikeaa neliötä.

Tähän on osasyynä se että vasemmassa neliöss kontrasti on hyvä, keskimmäisessä erinomainen ja oikealla ei ole riittävästi kontrastia. Jos muutamme tämän kaavion mustavalkoiseksi, kontrastin puute oikeassa neliössä käy selväksi.

kontrastiesimerkki mustavalkoisena

Eli kun muutat värikuvan mustavalkoiseksi ja se näyttää sävyttömältä, kuvassa ei ole riittävästi kontrastia. Värit uppoavat toisiinsa! Kts. mv-kaavio yllä.

Koska värikuvassa värit saavat asiat erottumaan toisistaan niin mustavalkokuvassa tämä ei toimi. Näemme vain kontrastierot.

kontrastiesimerkki käsi musta vs valkoinen tausta

Vasemmalla tumma käsi vaaleaa taustaa vasten ja oikealla vaalea käsi mustaa taustaa vasten. Kontrasti on kuitenkin riittävä jotta kuvä näyttäisi hyvältä.

kontrastiesimerkki käännetty harmaasävykuvaksi

Tässä sama kuva käännetty harmaasävykuvaksi ja nyt huomaamme suuren eron vasemmalla ja oikealla olevan kuvan välillä. Vasemmassa kuvassa edelleen hyvä kontrasti kun oikealla olevassa kuvassa kontrastiero sinisen ja keltaisen taustapaperin välillä melkein 0 = ei eroa. Tämä johtuu siitä että vaikkaikin väreillä saadaan kynät ja taustapaperit erottumaan toisistaan niin matala kontrasti tekee kuvasta mustavalkoisena sävyttömän. 50- ja 60-luvulla mustavalkokuvaajat käyttivät lasinpalaa jonka läpi ei näkynyt värejä, ja näin saatiin jo ennen kuvan ottamista selville onko kuvassa hyvä kontrasti. Mustavalkoinen (harmaasävy) kuva on tehokas juuri kontrastinsa ansiosta.

lowkey ja highkey efekti vertailussa

Vasemmalla ns. LowKey efekti jossa sävyt erittäin tummat ja lähellä toisiaan. Silmät korostetun valkoiset jotta efekti olisi parempi. Eli lowkey kuvassa pitäisi olla vähintään yksi vaalea/valkoinen kohta kontrastin takia.

Oikealla ns. HighKey efekti jossa tyttö ja vaatteet hyvin vaaleat, ei juurikaan kontrastia, mutta silmät ja hiukset erottuvat hyvin kontrastin ansiosta. Eli myös kontrasti sääntöjä voi rikkoa kun tietää minkälaisen efektin haluaa tarjota katsojalle.

lowkey highkey vertailu mustavalkoisena

Ja samat kuvat harmaasävykuvina. Vasemmalla oleva kuva on saman näköinen kuin värikuvaversiossa koska mustavalkoinen kuva on helppo kääntää harmaasävykuvaksi. Oikealla oleva kuva on myös aika samanalinen kuin värikuva vaikka värit eivät lisää infoa silmälle.

Mustavalkoinen kuva = on edelleen RGB muodossa kun taas harmaasävykuvassa (greyscale) on vain kontrastieroja, ei värieroja.

Hyvä ja huono kontrasti

Myös kun upotamme tekstiä kuvaan tai kirjoitamme blogin jossa värillinen pohja, on tärkeää valita oikea värikontrasti taustavärin ja tekstin välillä. Esimerkissä vasen versio hyvin rauhallinen ja miellyttävä silmälle kun taas oikea versio missä punainen ja vihreä (vaikkakin vastavärejä) taistelevat huomiosta ja näiden kahden värin välillä kontrasti on liian pieni.