Mitä tapahtuu kuvillesi kun lataat valokuvasi sosiaalisen median eri palveluihin?

Tein pienen testin Julle Kani-kuvalla ja muutamia havaintoja kun latasin kuvan Facebookiin.

  1. Kuvakoko pieneni huomattavasti, eli jo kerran pakattu Jpeg pakattiin vielä reilusti pienemmäksi, mikä on ymmärrettävää kun palveluun pitää mahtua miljoonia ja miljoonia kuvia per viikko. Alkuperäinen tallentamani jpeg oli 899 kt (kilotavua) ja kun latasin kuvan Facebookista takaisin omalle koneelle, kuvakoko oli pienentynyt kokoon 145 kt eli 16%:iin alkuperäisestä.
  2. Palvelusta lataamani kuva oli myös heikompi laadultaan. Terävyyttä oli kadonnut silmin nähden.
  3. Myös kaikki exif tieto oli kadonnut kuvasta, copyright, millä kalustolla kuva otettu jne
  4. Palvelu on asentanut uuden seurantakoodin kuvaan joka ilmeisesti palvelee ainoastaan Facebookia
  5. Kuvan nimi oli muuttunut:  _MG_5439  =  125478128_10158685661392591_7479106667088849938_n
Exif meta description

Alkuperäisessä kuvassa kaikki Description tieto tallessa.

FB-kuvan-description

Kaikki Description tieto hävitetty Facebookin toimesta. Valokuvaajalle huono asia että copyright tiedostot poistetaan.

KALUSTOTIEDOT TALLESSA

Camera-data

FB VERSIOSTA MYÖS KAIKKI KALUSTOTIEDOT HÄVINNEET

FB-kameradata

FB:n ASENTAMA SEURANTAKOODI

Yhteenvetona voimme siis todeta että Facebook pakkaa kuvan melko rajusti ja poistaa ainakin minun tapauksessa kokonaan kaikki metatiedot kuten copyright ja kalustotiedot, sekä lisää kuvaan heidän omaa seurantakoodia.

Eräs syy meta tiedostojen poistamiseen on se että kuva saadaan mahdollisimman pieneksi (vie vähän tilaa kilotavuissa).

Olen myös tutkinut muiden kuvaajien kuvia ja olen huomannut että joskus säilyy kuvaajan nimi. Onko sitten tallennettu PS/Lightroomin copyright menetelmällä? Tutkimme lisää!

Kaikki oikeudet pidätetään - Valokuvakurssi.fi I Webmaster Svenna Martens
error: Sisältö on suojattu!