VALAISUMALLEJA

Rembrandt valaisutekniikka

Tässä alla muutamia muotokuvauksen valaisumalleja. Valo luodaan joko salamalaitteilla tai luonnonvalossa. Katso englanninkielinen video tästä >>

Tasainen muotokuvavalaistus

TASAINEN VALO

Kun valo tulee suoraan kameran takaa saavutetaan hyvin tasainen valo. Tämä valaistus ei luo juurikaan varjoja ja siten kasvot ja iho näyttävät hyvin sileältä ja tämä valo sopii parhaiten kauneus ja muotikuviin.

Perhosvalaistus

PERHOSVALAISTUS

Tämä valaistus toimii vähän niinkuin tasainen valo, suoraan kameran takaa, mutta korkeammalta ja valo luo kuvattavan nenän alle ns. perhosen. Hieman enemmän varjoa kaula-alueelle.

Loop muotokuvavalaistus

LOOP VALO

Tässä tapauksessa siirrämme valon noin 45 astetta oikealle ja mallin kasvoihin jää kaunis varjo vasemmalle puolelle. Valo korkeammalla kuin kamera. Suuntaa antava valo joka muotoilee kasvoja imartelevasti. Voimme myös tasata kasvojen varjopuolen heijastimella tai toisella salamalla.

Rembrandt muotokuvavalaistus

REMBRANDT VALAISTUS

Monen valokuvaajan suosima valaistus. Vanha mestari Rembrandt käytti tätä valaisua kun hän maalasi muotokuvia. Hänellä oli katossa ikkuna josta valo pääsi studioon ja kun valo tulee noin 45 asteen kulmassa ylhäältä sekä 45 astetta esim. oikealta, jää varjopuolen poskeen valokolmio (Rembrandtin kolmio). Kun haluamme ns. miesvalon malli käntää kasvonsa niin että valo osuu kameraan suuntaan olevaan poskeen, maskuliinimpi valo. Naisellisempi imartelevampi valo tulee niin että kasvojen varjopuoli käännetään kameraan päin. Tämä kaventaa kasvoja.

Split muotokuvavalaistus

SPLIT VALO

Tässä valaisutapauksessa valo tulee melkein suoraan sivusta ja toinen poski valaistu sekä toinen varjossa. Voimme vaikuttaa varjon tummuuteen esim. käyttämällä heijastinta tai toista salamaa. Sopii silloin kun haluamme tuoda esille valon ja varjon luoman kontrastin, esim. vanhan kalastajan muotokuva. Aurinko ja merisuola ovat jättäneet jälkensä. Dragan valo tai HDR valo joka on melko kova.

Kun käytämme jyrkkää sivuvaloa voimme myös lisätä hieman kohinaa (rakeisuutta) kuviin. Tämä tekee kuvasta vielä graafisemman (elokuvamaisen).

Katso tästä Dragenefektin hänen kotisivuiltaan >>