TARKENTAMINEN

Tarkentaminen kameralla

Seuraavat tarkentamiseen liittyvät toimenpiteet kannatta tehdä ennen itse kuvausta:

  1. Valitse automaattitarkennus tai käsin tarkennus. Käsintarkennus (toimii parhaiten monessa tilanteessa kuten makrokuvauksessa ja matalakontrasti kohteissa)
  2. Valitse tarkennupiste, joko laaja eli useampi tarkennuspiste tai sitten pistetarkennus
  3. Valitse jatkuva tai kertatarkennus
    ai focus ei ole hyvä tarkennustapa, valitse ai servo jatkuvaan takennukseen ja one shot tarkentaa kerran valittuun pisteeseen kun painat kameran laukaisimen puoliväliin
  4. Monessa peilittömässä kamerassa tarkentamisen voi tehdä myös näytöllä liikuttamalla sormea haluttuun tarkennuspisteeseen

Automaattitarkennus

auto ja käsintarkennus

Tarkista optiikasta että AF-säätö päällä (ei siis M=manuaali). Automaattitarkennuksen idea on tehdä kuvaamisen nopeammaksi esim. autourheilussa, lasten leikkejä kuvattaessa jne. Voit myös keskittyä paremmin sommitteluun.

Käsin tarkentaminen

lähikuva silmästä

Tarkista optiikasta että olet valinnut MF (manual focus) käsisäätö vaihtoehdon. Käsintarkennus toimii parhaiten makrokuvauksessa sekä vähäkontrastisissa kohteissa kuten vaaleat tai tummat pinnat, lumimaisemat, sumu, vesi ym.

Tarkennusalueet – Usea tarkennuspiste

etäisyysmittaus lohko pujottelija

Kaikissa moderneissa kameroissa on mahdollisuus valita useampi tarkennuspiste. Usein voit itse valita pisteiden sijainnin ja kuinka monta tarkennuspistettä haluat. Katso aina oman kameran käyttöohjeesta.

Tarkennusalue – Pistetarkennus

pistetarkennus kissan nenään

Pistetarkennus auttaa kuvaajaa tarkentamaan kohteen tärkeimpään osaan, esim ihmisiä kuvattaessa on paras tarkentaa silmiin. Myös liikkuvan kohteen saa helpommin teräväksi yhdistämällä pistetarkennuksen AI-servon kanssa. Tarkennuspisteen voi valita useampaan kohtaan etsintä.

”One shot” kertatarkennus

kultainen leikkaus kertatarkennusmenetelmällä

Tämä on paras tarkennusvalinta kun kuvaa staattisia ei liikkuvia kohteita. Kamera tarkentaa valittuun kohteeseen kun laukaisin painetaan puoliväliin ja voit sen jälkeen sommitella kuvan uudestaan. Tarkennus pysyy valitussa kohteessa. Tarkennuspisteen valinnasta riippuen kohde voi olla esim. kultaisessa leikkauksessa eikä aina keskellä kuvaa.

Jatkuva tarkennus

aiservo moottoripyöräajaa lujaa

AI-servo eli jatkuva tarkennus toimii niin että kun kameralla seuraat kohdetta, tarkennus seuraa mukana. Sopii esim. urheilukuvauksiin ja tilanteisiin missä kohde liikkuu nopeasti. Ihanne panorointikuvissa!

On olemassa vielä AI-focus säätö jossa kameran prosessori päättää koska käytetään seurantatarkennusta, esim. staattinen kohde joka alkaa liikkua = kamera vaihtaa One Shot säädöstä jatkuvaan tarkennukseen. Tämä säätö vaikea hallita joten en suosittele.