Koska peilin nostaminen on tarpeen?

peilin nostamine kuvauksen aikana kaavio

By en:User:Cburnett – Own work with Inkscape based on Image:Slr-cross-section.png, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/

Kun peilin (2) nostaa ja lukitsee yläasentoon (5) ennenkuin suljin (3) aukeaa niin kuva ei enää näy etsimestä (8). Nostaminen tapahtuu yleensä Menu-valikosta.

Jokainen peilillinen DSLR kamera käyttää peiliä ja prismaa jotta kuva näkyisi etsimen kautta. Peilittömät järjestelmäkamerat toimivat eri tavalla. Kun katsomme etsimestä näemme siis peilin ja prisman heijastaman kuvan.

Kun painamme laukaisinta peili nousee pois sulkimen edestä ja kun suljin aukeaa valo osuu kennoon. Kun peili nousee ja laskee niin tämä liike saattaa aiheuttaa hieman värähtelyä ja sitä kautta epäterävyyttä kuviin, varsinkin kun käytämme jalustaa ja/tai pitempiä suljinaikoja 1/100 – 1/4. Lyhyemmät suljinajat eivät ole herkkiä peilin liikkeelle ja 1/4 pidemmät suljinajat samoin koska peilin liike voi aihettaa ongelmia ainoastaan valotuksen ihan alkuvaiheessa.

Peilin ylösnostaminen (mirror lockup) on hyvä tapa kun kuvaat jalustalla, maisemia, makroa, reprokuvattaessa jne, eli kaikki tilanteet jossa peilin liike voi aiheuttaa epäterävyyttä. Muista jalustalla kuvattaessa myös poistaa kuvanvakain käytöstä kun moottorin aiheuttama värinä saattaa siirtyä jalustaan ja varsinkin makrokuvauksessa aiheuttaa epäterävyyttä kuvaa ottaessa. Käsivaralta kuvatessa ei tarvitse nostaa peiliä koska kädenliike kuvauksen aikana paljon suurempi ongelma.

Peilin ylösnostaminen on hyviä idea siiolin kun aiot tehdä kuvistasi isoja suurennoksia ja kuvaat jalustalla.

HDR kuvauksessa, laita peili ylös toiminto päälle ja käytä kameran sisäänrakennettua haarukointi ominaisuutta (bracket). Näin voit kuvata 3 otosta peräkkäin ja kamera alivalottaa, ylivalottaa ja kuvaa myös yhden hyvin valaistun kuvan, yhdellä laukaismen painalluksella.