Mustavalkoinen vs. harmaasävykuva

vertailu mustavalkoinen ja harmaasävykuva

Usein minunkin asiakkaat pyytävät mustavalkoisen kuvan painokäyttöön. Silloin on aina hyvä selvittää, haluaako asiakas oikeasti mustavalkoisen kuvan vai harmaasävykuvan? Vasemmalla mustavalkoinen kuva joka helppo värittää koska on edelleen RGBmuodossa (sRgb) ja näin voidaan käyttää kaikkia väriä sävyttämään kuvaa. Oikealla oleva kuva on taas harmaasävykuva ja sitä ei voi sellaisenaan sävyttää esim sepiaksi, vaan kuva pitää ensin muuttaa takaisin RGB:ksi.

Jos kuva painetaan 1-värisenä niin paras lähettää harmaasävykuva. Harmmasävykuva on myös pienempi kooltaan (megoissa) ja kevyempi käsitellä ja lähettää.

Ainakin osa kuvalabbiksista tekevät parempia kuvia mustavalkoversiosta kuin harmaasävykuvasta.

Moderneilla kameroilla voi kuvata suoraan mustavalkoinen kuva mutta jos kuvaat RAW-tiedostoja, värimaailma säilyy kuvassa vaikka kameran LCD-näyttö näyttää mustavalkoisen kuvan, aivan kuten jos rajaat kuvan kuvausvaiheessa 1:1 jolloin kuva tallenetaan silloinkin 3:2 mutta näkyy rajattuna esim. Lightroomissa 1:1.

Osa uusista kameroista osaavat tallentaa myös mv näyttökuvan RAW-tiedoston sisälle.

Suosittelen henkilökohtaisesti että kuvaat kaikki kuvat RAW:na ja konvertoit mustavalkoiseksi (harmaasävyisiksi) jälkikäsittellyssä.
eri tapoja tehdä mustavalkokuvia
Käymme kevään aikana tulevalla PhotoShop kurssilla läpi eri tapoja kääntää värikuva mustavalkoiseksi.

Harmaasävykuva sisältää vain mustan värin eri sävyjä siis harmaata, aina valkoisesta mustaan. Kuvaan EI talleneta väri-infoa, 1-kanava.

Mustavalkoinen kuva muodostuu siis kaikista RGB väreistä, punainen, vihreä ja sininen. Kuvaan tallenetaan väri-info, 3-kanavaa.

Monokromaattinen kuva voi olla minkä värinen tahansa (RGBmaailma) mutta vain 1 värisävy, esim. vihreä tai vaikkapa sininen.

vihreä ja sinisävyinen monokrom kuva