RAJAUSOPAS

Tässä avuksenne rajausopas josta selviää mistä kohtaan muotokuvaa ei saisi rajata (punaisella merkitty) ja mikä on sopiva rajaus (vihreällä merkitty).

rajausopas henkilökuvauksessa

Rajauksessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen mitä haluaa viestiä kuvalla. Tässä esimerkissä on kultainen leikkaus rajaus ja etualalle jää melko paljon häiritsevää seinää johon huomio kiinnittyy. Joskus kohteen vois siis sijoittaa myös melko keskelle kuvaa ilman että se olis virhe. Kuitenkin katseen suuntaan on jätetty tyhjää tilaa enemmän kuin kohteen taakse.

Tämä rajaus tuo kuvattavan etualalle ja niin ihminen on kuvassa keskipisteenä. Ihmisen takana oleva tyhjä tilaa voi olla hyvä paikka vaikkapa tekstille jos mainoskuva. Eli tuomalla kuvattavan etualalle on hyvä tapa tuoda kuvattava esille vaikka kuvassa paljon tyhjää tilaa.

Vaikka et käyttäisi kultaista leikkausta, niin jätä jos mahdollista  katseen suuntaan hieman enemmän tilaa. Itse kun kuvaan ihmisiä, kuvaan kohteen melko keskelle ja jälkikäsittelyssä teen tarvittavat rajaukset. Mainoskuvia ottaessa kannattaa aina jättää tyhjää tilaa pääkohteen ympärille niin mainostoimistolle jää vielä rajausmahdollisuus sekä paikka mahdollisille teksteille.

Kiinnitä aina huomiota sekä taustaan että kuvattavan käsiin. Isolla aukolla saadaan tausta epäteräväksi ja näin tausta häiritsee vähemmän. Lisäksi jos kuvattavan käsi näkyy vain osittain, niin kuin mallikuvassa, katsoja ehkä alkaa miettiin kenen käsi kuvassa :) Katso rajausmallit sivun ekasta kuvasta.