Minkälainen muistikortti kannattaa hankkia

muistikortti puhelimeen

Kameroiden ja puhelimien tallennustarve on lisääntynyt voimakkaasti viime vuosina ja lähes kaikissa tapauksissa varastointitarpeet katetaan SD-kortilla ja Micro-SD-korteilla. Ennen SD-kortin ostamista on tärkeää miettiä minkälaisen kortin tarvitset. Mikä suorituskyky ja lisäksi kuinka paljon säilytystilaa tarvitset ja mitä kortti saa maksaa?

SD-korteille on kolme fyysistä kokoa. Nämä ovat SD, MiniSD ja MicroSD. Kuten SSD-levyt, niitä erottaa vain fyysinen koko. Kooltaan suurempia SD-kortteja käytetään yleensä videokameroissa ja järjestelmäkameroissa. Näissä suurempi tallennustilaa on usein tärkeämpi kuin fyysinen koko. MicroSD on nykyään yleisin standardi mm. matkapuhelimissa.

Nykyään SD-kortit ovat siis standardi kun haluaa lisätä tallennuskapasiteettia melkein kaikissa mobiilitekniikoissa, kuten matkapuhelimissa, elokuvakameroissa, droneissa ja minitietokoneissa.

SDkortit ja koot

Tarkista aina kameran käyttöohjeesta sopivin SD-muistikortti.

SD KORTTIEN ERI SUKUPOLVET

SD (SDSC)
Ensimmäisen sukupolven SD-kortit kutsutaan SD (tai SDSC) ja olivat FAT16 formatoidut (Vanha tiedostomuoto) ja enimmäiskapasiteetti oli vain 2 gigabytia.

SDHC
SDHC (Secure Digital High Capacity) kortista tuli uusi standardi SD:n jälkeen (versio 2). Tämä versio on FAT32 formatoitu ja enimmäiskapasitetti jo 32 gigaa. Tämä oli myös USB2 standardin mukainen kortti eli nopeus 25MB/sek. Windows 7 ja uudemmat versiot tukevat SDHC formaattia.

SDXC
SD standardin kolmas versio tuli vuonna 2009 ja nimeksi tuli SDHX (Secure Digital eXtended Capacity). Samalla kapasitetti kasvoin aina 2:een Terabyteen. Tiedostomuodoksi tuli exFAT FAT32 sijaan. UHS:n myötä enimmäis siirtonopeus 25 MB7s aina 104ään MB/s. Nykyään löytyy vielä uudempi versio UHS standardista.

SD-kortti infoa

SIIRTOSTANDARDIT

UHS on standardi tiedoston siirtämiseen kortille ja kortista. Tällä hetkellä löytyy 3 eri standardia UHS-I, UHS-II ja UHS-III. Voit siirtää UHS-II kortista tietoa kortinlukijalla joka tukee vain UHS-I standardia. Tosin siirtonopeus on UHS-I kortin nopeudella. Kaaviosta näet standardin eri ”luokat”.

UHS-I kortinlukija ei voi lukea kuin maksimissaan 100 MB/s. UHS-II ja III version korteissa on useampi kosketuspinta ja siten suurempi lukunopeus. UHS-III on verraten uusi standardi (2017) ja tuki vielä rajoitettua. Tarkista aina kamerkohtaisesti sopivuus käyttöohjeesta.

SD-korttien nopeusstandardit

SUORITUSKYKY/NOPEUS LUOKAT

SD-kortin BUS info kertoo vain standardin enimmäisnopeuden eikä siten kerro kortin nopeudesta mitään. Usein kortin muut ominaisuudet (ei BUS-ominaisuudet) kuten nand-flash ja tämä on luonut määrätyt standardit jotka auttavat kortin valinnassa.

Speedclass (Class). Nykyään löytyy 4 eri nopeusluokkaa ja ilmoitetaan numerolla ja tämä numero vastaa kuinka monta Megabyteä per sekunti osaa suorittaa. Esim. Class-2 kortin on kirjoitettava 2 megabyteä per sekunti ja Class-6 kortti 6 megaa per sekunti. Lisäksi löytyy Class-6 ja Class-10.

MUISTA AINA ETTÄ LUKUNOPEUS ON YLEENSÄ SE MIKÄ ILMOITEETAAN KORTISSA, EI KIRJOITUSNOPEUS. Esim. jos lukunopeus 300 Mb/sek, kirjoitusnopeus voi olla vaikkapa 260 Mb/sek.

UHS-Speed Class

Lisäksi on olemassa myös erillinen suorituskykyluokka nimeltään UHS. Joten jos kortti käyttää UHS-I: tä tai uudempaa, voit selvittää kortin suorituskyvyn myös UHS-Speed Class -luokan avulla. Tällä luokalla on tätä kirjoittaessa vain kaksi erilaista merkintää ja nämä ovat U1 ja U3, mikä vastaa 10 ja 30 megatavua sekunnissa peräkkäisessä kirjoituksessa.

SD-speedcalls

VIDEO-Speed Class

Video Speed Class on uudempi standardi, joka asetettiin kun tarvittiin vielä nopeampia kortteja esimerkiksi 4K-kameroille ja vastaaville. Videoluokka alkaa nopeudella 6 megatavua sekunnissa (V6) ja jatkuu jopa nopeuteen 90 (V90). Tässäkin standardin asettaa kirjoitussuoritus.

VIDEO kirjoitusnopeudet ja luokat

Application Speed Class (Sovellus nopeusluokka)

Viime vuosina SD-kortit toimivat myös tallennusvälineinä älypuhelimille. Olemme alkaneet tallentaa ohjelmia ja käyttöjärjestelmiä korteille. Kautta aikojen SD-kortit ja USB-muistitikut eivät ole olleet kovin hyviä tämän tyyppiselle kuormitukselle. Siksi luotiin uusi suorituskykyluokka nimeltään Application Class. Minimi peräkkäisen kirjoituskyvyn lisäksi kortin on nyt pystyttävä myös lukemaan ja kirjoittamaan tietty määrä 4K-operaatioita sekunnissa (IOPS). On siis löydettävä kortti joka on suunniteltu ajamaan sovelluksia. Nämä toimivat myös parhaiten älypuhelimellasi.

sovellus luokka