Makrokuvaaminen ja välineet

Aito makro-objektiivi pystyy tuottamaan 1:1-suurennussuhteen (tai suuremman)! Aidoissa makro-objektiiveissa on käytännössä aina kiinteä polttoväli. Nykyään löytyy myös laajakulmamakroja joilla saadaan parempi syväterävyys kuviin. Laajempi alue syvyyssuunnassa teräväksi.

objektiivien eri makrosuhteet

Katsotaan ensin mikä on aito makro ja mikä ei! Yllä olevassa kuvassa näemme erilaisia valmistajien ilmoittamia makro asetuksia.

  1. Eräät Zoom-valmistajien ilmoittama makro joka ei ole aito makro siis 1:1 vaan tässä tapauksessa 1:5
  2. Osa kittioptiikoista (esim. Canon) pärjäävät hieman paremmin feikkimakron suhteen 1:3
  3. Ns puolikoon makro (esim. Zeiss 100 mm/2.0) pystyy jo lähes makroon eli 1:2
  4. Sit lopuksi aito makro jonka kuvasuhde on 1:1 eli täyden koon kamerassa 36 mm leveä kohde toistuu 36 mm leveänä kennolle (1:1)

Aidot makro-objektiivit

canon ja Tamron makro-objektiivit

Aidoissa makro-objektiiveissa on käytännössä aina kiinteä polttoväli. Polttovälejä on lyhyestä pidempään ja ero on lähinnä siinä, miten kaukaa kohteesta voi kuvata. Lyhyemmän polttovälin objektiivit ovat pienempiä ja halvempia ja niillä saa suuremman syväterävyyden, mutta niillä joutuu kuvaamaan niin läheltä, että esimerkiksi perhosten ja muiden levottomien kohteiden kuvaaminen on vaikeaa.

Esim. Canon EF 100mm F/2.8 Macro USM myydään alle 600 euroa ja kuvassa ylhäällä oikealla vielä edullisempi Canon 60 mm macro.

Loittorenkaat (välirenkaat)

loittorengas-sarja-makrokuvaukseen

Toinen ratkaisu makrokuvaukseen on käyttää loittoputkia tai loittorenkaita. Renkaiden etu on siinä että eivät sisällä linssejä. Mitä enemmän linssipintoja, sitä huonompi lopputulos. Lisäksi heijastumien esiintyminen lisääntyy uusien linssipintojen myötä. Loittoputkilla saa esimerkiksi edullisesta 50mm f/1.8 -objektiivista ihan kelpo valovoimaisen ja kevyen makro-objektiivin.

Loittoputket tai loittorenkaat siirtävät objektiivia kauemmaksi kennolta, jolloin pienin tarkennusetäisyys muuttuu lyhyemmäksi ja suurennossuhde suuremmaksi. Vastineeksi menetetään kyky tarkentaa objektiivi äärettömään ja valovoima heikkenee koska valoa menee hukkaan.

Halpisrenkaita voi saada noin 30 euron kappalehintaan ja esim. kolmen sarjan Kenko hieman laadukkaampi sarja alle 200 euroa. Tilasin itse Kiinasta halpissarjan ja se ei toiminu Canon 7D:ssä mutta kylläkin 80 D:ssä.

Loittorenkaita kannattaa käyttää lähinnä normaaliobjektiiveissa ja lyhyissä teleobjektiiveissa!

Lähilinssit makrokuvaukseen

lähilinssi makrokuvaukseen

Lähilinssi on edullinen tapa tutustua makrotyyppiseen kuvaukseen. Parannettu lähietäisyys ulottoo jopa makroon asti jos käytetään useampia suotimia päällekkäin. Tosin kuvalaatu heikkenee ja varsinkin reunapiirto, mikä kolmiulotteisessa kuvauksessa ei ole niin vakavaa. Mutta jos kuvaat kolikoita, postimerkkejä ym. niin reunapiirto on tärkeä osa kuvalaatua.

Plussana edullisuus, helppokäyttöisyys, ja miinuksena on se että lähilinssi kiinnitetään suodinkierteeseen ja eri optiikoilla eri suodinkierre, jokaiselle siis oma(t) linssi(t). Toinen miinus on naarmuuntuminen ja linssipinnan puhtaana pitäminen. Sen sijaan lähilinssi ei juurikaan vaikuta optiikan valovoimaan.

Hinta molemminpuolin 50 euroa riippuen valmistajasta ja optisesta laadusta.

Kääntörengas

Makrokuvausta kääntörenkaalla

Kääntörengas tulee objektiivin ja rungon väliin ja kiinnitys tapahtuu objektiivin suodinkierteeseen ja runkoon. Optiikka käännetään siis bajonetti ulospäin. Koska useimpien objektiivien paras piirtokyky on äärettömällä saavutetaan etu kääntämällä optiikka. Silloin optiikka piirtääkin parhaiten lähietäisyyksillä.

Kääntörengas (sovite) taitaa olla edullisin tapa tutustua makrokuvauksen mahtavaan maailmaan. Hanki mieluusti +1, +2 ja +4 diopterilla varustetun paketin. Muista myös että automaattitarkennus ei toimi ja joissain kameroissa valonmittaus voi vaikeutua.

Hinta alle 20 euroa.

Canon-MP-E-65mm erikoisoptiikka

Canon-MP-E-65mm makro-objektiivi

MP-E 65 mm 1:2.8 1-5x on erityistarpeisiin soveltuva makro-objektiivi, jonka suurennuskerroin on 1-5x ilman muita lisävälineitä. Optinen järjestelmä ja UD-linssielementit vähentävät kromaattista poikkeamaa, jota ilmenee usein voimakkailla suurennoksilla.

Hinta noin 1.200 euroa.

Ominaisuudet
Polttoväli ja valovoima: 65 mm 1:2.8
Käsitarkennus ja yhdysrakenteinen jalustapidike
Suodinkierre: 58 mm
Lyhin tarkennusetäisyys 24 cm ja jopa viisinkertainen suurennus todelliseen kokoon verrattuna
UD-linssielementti
Objektiivin rakenne: 10 linssielementtiä 8 ryhmässä