Kuvien tallentaminen kamerasta sekä varmuuskopiointi

käsi pitää sdkorttia

Useimmat meistä kuvaavat niin että kuvat tallennetaan ensin kameran muistikortille.
Älä siis heti ota vastaan myyjän tarjoamaa halpiskorttia, varsinkin jos aiot kuvata videoita, ennenkuin olet tarkistanut kortin nopeuden. Video vaatii nopeamman kortin ja muista myös tarkistaa käyttöohjeesta minkä nopeuksinen kortti vaaditaan juuri sinun kameralle. Myös stillkuvien sarjakuvaus asettaa kortille vaatimuksia.

Kun siirrät kuvat kamerasta koneelle tarvitset ehkä kortinlukijan tai jos kaapeli joka tuli kameran mukana vielä tallessa voit siirtää kuvat USB:n kautta koneelle tai kun poistat latauskaapelista verkko-osan niin voit käyttää kaapelia kuvien siirtämiseen USB portin kautta (esim. älypuhelimet).

No niin, olet kuvannut taas enon synttärit ja mitä teet kuville?
Paras ohje on, siirrä kuvat tietokoneelle? Yleensä kuvankäsittely tapahtuu juuri tietokoneella (RAW) vaikkakin eräät kamerat sallivat määrätyt kuvankorjaukset jo itse kamerassa. Jos siirrät kuvausvaiheessa kuvat suoraan pilvipalveluun (Jpeg), hanki luotettava pilvipalvelutarjoaja. Älä koskaan poista kuvia kortiltasi ennenkuin olet tarkistanut koneelta tai pilvipalvelusta kuvasi.

Itse teen AINA seuraavat toimenpiteet kuvauksen jälkeen:
1. Kopioin kaikki kuvat tietokoneelle jossa minulla kuvankäsittelyohjelmat (älä poista vielä kuvia kortilta). Jos kuvaat pakkasella anna kortin ja/tai kameran lämmetä huoneenlämpöiseksi.
2. Kun kuvat siirretty tietokoneelle poistan epäterävät ja huonot kuvat
3. Sen jälkeen varmuuskopioin tietokoneelta toiselle medialle, joka voi olla pilvipalvelu tai ulkoinen kovalevy tai NAS

Sandisk USB valikoima
Ulkoinen kovalevy kuori avattuna
NAS-verkkotallennus

Eri tallennusmediat

– USB muisti on toimiva ratkaisu kun haluat antaa asiakkaille tai vaikkapa sukulaisille kuvia
– Ulkoinen kovalevy backupeja varten
– NAS tallennus – Network-attached storage (tai network access storage), eli verkkotallennus on tallennusjärjestelmä, joka jakaa tiedostoja verkossa yhteiskäyttöön. Palvelin on kytketty suoraan tietoverkkoon, eikä tietokoneeseen kuten perinteiset kiintolevyt.
Muista! Jos säilytät USB:t, kovalevyt ja NAS:n samassa paikassa kuin tietokone ja kamerat niin tulipalon tai varkauden sattuessa voit menettää kaikki kuvasi, oli sit varmuuskopioitu tai ei.

– backup pilvipalveluun (kuvat.fi>>, googlephotos>> jne.) Mielestäni Dropbox>> ei niin hyvä kuvien katselemiseen, vain arkistointia varten. Ilmainen versio ainoastaan 2GB, eli ei sovellu kuvaajalle.
Etuna pilvipalvelussa on se että varkauden tai tulipalon sattuessa sinulla on edelleen varmuuskopiot tallessa. Muista että myös pilvipalvelu voi pettää crackereiden iskiessä. Crackeri on pahaa tarkoittava hackeri, kun taas hackerit auttavat ohjelmien ja palveluiden turvallisuuden parantamisessa.

Myös Adobella on maksullinen tallennustila kun ”vuokraat” Photoshopin tai Lightroomin>>. Tämä vaatii kuitenkin VISA-kortilla ostamisen ja se koitui monelle ongelmaksi v. 2019 kun osa ostajien tiedoista avoimina netissä virheen takia.

Jos haluat tarkistaa onko sähköpostisi vuotanut palvelusta, voit tarkistaa tästä >>

minilabbis

Monet eivät ehkä ole ajatelleet että vanha konsti tehdä paperikuvia on erittäin hyvä tapa säilyttää tärkeimmät muistot. Nykypäivän minilabbikset toimivat kuivamenetelmäperiaatteella eivätkä pilaa ympäristöä. Säilytä kuvat albumissa jossa sivut happovapaata kartonkia ja käytä valokuvaukseen tarkoitettuja kiinnikkeitä tai liimaa. 10×15 kuvat voi saada jopa 0,14 euron hintaan. Parhaista otoksista voit tehdä tauluja paperille tai canvakselle itselle tai lahjaksi.

valokuvakirja omista valokuvista

Valokuvakirja omista valokuvista on loistava lahjaidea isovanhemmille, vanhemmille, kavereille tai vaikkapa yrityksen liikelahjaksi. Eri kokoja löytyy ja myös paperivalinta melko laaja, esim. tavallinen glossy tai vaikka fine art. Valitse myös kovakantinen tai pehmeäkantinen.

delete nappula

Mitä tapahtuu kuvillesi jos poistat ne kortilta vahingossa joko poistamalla tai formatoimalla. Vielä on toivoa, voit käyttää jonkun tiedostojen palautusohjelman jolla voit palauttaa kaikki kuvat kamerakortista tai esim. ulkoiselta kovalevyltä.

Kun formatoit kameran muistikortin vapautat tilaa uusille kuville mutta formatoidut kuvat ovat edelleen kortilla. Siksi on mahdollista palauttaa ”poistetut” kuvat erikoisohjelmalla kuten ilmainen Recuva>> tai maksullinen laadukkaampi AnyRecover>>.