Tiedoston (kuvan) tallentaminen

vie kuva verkkoa varten

Tallentaminen verkkoa varten

Kun kuva tallenetaan verkkoa (esim. blogi) varten kannattaa valita kuvakoko joka täsmää valitun kuva-alueen kanssa. Jos sivun leveys esim. 880 px niin tallenna mahdollisimman lähelle tätä kuvakokoa. Valitse mieluusti jpeg koska sen kuvalaatu riittää. Lisäksi noin 60% alkuperäisestä riittää. Lisäksi kuva pitäisi pakata jollain kuvaoptimointi ohjelmalla verkossa kuten Smush tai vastaava. Näin kuva latautuu kävijälle mahdollsimman nopeasti eikä aiheuta viiveitä koko sivun lataamiselle.

Väriavaruutena käytetään aina sRgb:tä koska selaimet olettavat sen olevan käytössä eikä sen kummemmin reagoi tähän.
Jpegin resoluutiolla (ppi tai dpi) ei ole väliä kun tallenetaan verkkoa varten. Voi olla 1-3000 koska tätä ei huomoida verkossa, ainoastaan tulostaessa ja painoa varten.
Terävöittäminen pitää tehdä screen säädöllä ja voi käyttää High asetusta mutta Standard riittää useimmiten.

Jos tallennat png muotoon kuvanlaatu yleensä parempi mutta tiedosto on isompi. Jos kuva on logo ja vaatii läpinäkyvyyttä niin png 8 bit on hyvä, tai svg, gif.

Nykyään voi myös tallentaa kuvat uudempaan webp muotoon joka pakkaa kuvan paremmin kuin jpeg ja laatu säilyy. Suurin osa selaimista tukee nykyään webp muotoa. Hyvä kuitenkin olla jpeg varalla serverillä jonka vanhanaikainen selain voi käyttää webp:n sijaan.

vie jpeg valokuvien tulostusta varten

Kuvan tallentaminen tulostusta varten

Kun kuva tallenetaan paperikuvan tulostamista varten väriavaruus on edelleen sRgb koska suurin osa kuvavalmistamoista tukee nimenomaan tätä avaruutta. Ppi (dpi) 300.
Kuvaa ei kannata pakata vaan käytetään 100% laatua. Kuvan koko voi olla 100% alkuperäinen tai tehty suoraan tulostettavaan kokoon esim. 20×30 cm. Jos ppi ei riitä (300) esim. 50×60 kokoon niin pienemmälläkin resoluutiolla pärjää koska kuvaa katsotaan kauempaa ja laatu riittää.

Kuvan voi myös terävöittää matta tai kiiltävälle paperille suoraan esim. Lightroomista ja High asetus toimii hyvin. Jos haluat kuvakoon joka ei vastaa standardikokoja, voit tehdä esim 18×24 kuvan 20×30 pohjalle ja jätä 50% harmaata pohjan väriksi, muuten labbismittari voi näyttää väärät asetukset kuvaa tulostettaessa.

vie kuva painoa varten

Tallenna kuva painoa varten.

Kun kuva tallennetaan painoa varten on tehtävä hieman erilaiset säädöt. Paino haluaa yleensä kuvan Adobe RGB värimaailmaa käyttäen. Tosin osa sanomalehdistä hyväksyvät myös sRgb väriavaruuden.
Tallennusmuot on Tiff, mieluusti ei Jpeg joka tuhoaa osan pikseleistä.
Resoluutio aina vähintään 300 ppi (kysy painosta) koska joskus halutaan isompi resoluutio korkealuokkaista painotyötä varten.

vie kuva kansioon

Vie nimetty kuva kansioon

Kun tallennat kuvat kovalevylle, tallenna mieluusti esim. tulostettavat kuvat alikansioon. Eli valitse sama kansio kuin alkuperäiset ja nimeä alikansio esim. painettavat, tulostettavat tai verkkokuvat.

Anna myös kuville looginen nimi sillä näitä IMG_666 kuvia on netti täynnä ja tämä nimi ei kerro mitään. Nimeä kuva aiheen tai kuvassa olevan henkilön mukaan. Esim. JimiHendrix-soolo. Esim. WordPress näyttää kuvan nimen kun vie kursorin kuvan päälle.