Puhun tässä postauksessa vain kuvan tarkkuudesta, resoluutiosta. Kuvan laatu on toinen asia koska siihen vaikuttavat myös kontrasti, värit sekä objektiivin toistokyky ja kameran kennon laatu. Kuvan erottelukyky, tarkkuus,  muodostuu pikselien määrästä. Paljon pikseleitä = korkea resoluutio – vähän pikseleitä = matala resoluutio. Esimerkki: 2000 pikseliä leveä kuva antaa noin 17 cm kuvakoon printattaessa jos dpi on 300, kun taas 960 pikseliä leveä kuva (yleinen Facebook koko) voidaan painaa kokoon 8 cm 300 dpi:n asetuksella.

YLEISIMMÄT RESOLUUTIOT:

  • Verkkoa varten 72 dpi:tä???  = VÄÄRIN VÄÄRIN VÄÄRIN
    Verkossa pätee vain pikseli x pikseli (leveys kertaa korkeus) ja ppi (dpi) voi olla vaikka 1, kunhan kuvan leveys kertaa korkeus pikseleissä oikeassa suhteessa, esim. 1280 x 720 pikseliä.
  • Sanomalehtipainoa varten 180-200 ppi:tä
  • Kotitulostimia ja lasertulostimia varten 240-300 ppi:tä
  • Mustesuihkutulostusta ja kirjapainoa varten. 300 ppi:tä (tai enemmän)

Kuvan koko painettaessa ja tulostettaessa taas määräytyy cm x cm + resoluutio (yleensä 300 ppi). Nämä arvot kertovat painolle oikean kuvakoon. Kun taas kuvan koko näytöllä, määräytyy ainostaan pikseli x pikseli ja ppi:llä ei ole väliä

Kuinka isolta kuva näyttää juuri sinun ruudulla riippuu näyttösi resoluutiosta. Jos muutat näyttösi resoluution 1920×1080 arvosta vaikkapa arvoon 1280×1024 niin 1280 pikseliä leveä kuva näyttää huomattavasti suuremmalta pienemmällä resoluutiolla.

MUISTA:

– Resoluutiolla on erittäin suuri merkitys kuvan tarkkuudelle ja kuvatiedoston koolle
– Pikseleiden lisääminen ei paranna kuvan laatua, kuvaa ei siis voi suurentaa lisäämällä pikseleitä.
– Ppi/Dpi-ilmaisee siis tulostettavan/painettavan kuvan laadun (Jos kuva senteissä 30×20 cm 300 ppi antaa korkean painolaadunja 72 ppi huonon painolaadun).
– Laatuun vaikuttaa myös jos Jpeg on pakattu vaikkapa 60% laatuisena (toimii netissä mutta ei painossa).
– Mustesuihkutulostimen kuva ei juurikaan parane terävyydeltään 300 dpi tarkkuuden ylittämisen jälkeen ja kuva 300 ppi:n tarkkuudella voidaan periaatteessa käyttää painotyössä korkeintaan 1:1 koossa.
– Jos kamerassa on suuri tarkkuus ja suurikokoinen kenno, sävyalue on yleensä laaja ja siksi sävyjä saadaan enemmän varsinkin AdobeRGB käyttäen. Tässä kamerapuhelimet ovat selvästi huonompia kuin suurikennoiset kamerat.

Tässä >> erittäin valaiseva tekninen artikkeli kuvan koosta ja tarkuudesta

Jos katselemme y o kuvan kahta kuvakokoikkunaa niin selviää kuinka voimme laskea painettavan kuvan koko vaikka tietäisimme vain kuvan pikselileveyden.
Pixeldimensions on siis kuvan koko (M tai Mb) megatavuissa. Tällä on merkitystä jos haluamme lähettää useita kuvia kaverille ja postilaatikkoon mahtuu esim. 25 megaa. Jos yritämme lähettää isompia tiedostoja, nämä eivät lähde koneelta kaverille.

Tässä laatikossa selviää myös esim. verkossa käytettävän kuvan koko, vasemmalla 3543 leveä ja oikealla 960 pikseliä leveä. Näemme myös että megakoko on pienentynyt vastaavasti kun myös kuvan leveys pienentynyt, 23,9 megasta 1,75 megaan.

Document size! Vastaavasti kun resoluutio on pysynyt samana, 300 dpi:tä, niin oikealla pienennetty kuva on myös painettaessa pienempi. Koko pudonnut 30 cm:stä noin 8 cm:iin.