Kuva-asetukset
Kuva-asetukset ei ole sama asia kuin väriavaruus tai valkotasapaino.
Väriavaruus
Väriavaruus-säädöllä valitaan asetukset joko painokuvia varten (Adobe RGB) tai näytölle (sRGB). Paperikuvat kuvavalmistamossa käyttää yleensä samaa väriavaruutta kuin nettikuvat. Adobe 1998 toistaa laajemman väriskaalaan, varsinkin vihreä väri.
Valkotasapaino – värilämpötila
Valkotasapainolla (WhiteBalance) taas säädetään kuvan värintoisto (puhtaus) ja että kuviin ei tule värivirheitä, liian keltaisia tai sinisiä.
Kuva-asetukset sen sijaan määräävät kuvan värin hienosäädöt jo kuvausvaiheessa, löytyy esim oma asetus muotokuville, maisemille jne. Esim. neutraali tai standard asetus toimii useimmissa tapauksissa, koska värejä voi hienosäätää kuvankäsittelyohjelmalla. Jos värit säädetty kohdalleen voidaan tällä asetuksella jo kuvusvaiheessa pyrkiä neutraaliin tai ihonsävyjä korostavaan säätöön. Jos kuvaat RAW kuvia, säädöt tehdään kuvankäsittelyssä.
Monochrome (Mustavalko) asetus
RAW-kuvaajalle monochrome kuvatyylistä on suuri apu, koska se auttaa kuvaajaa näkemään, koska mustavalkoinen valokuva on onnistunut kontrastin ja sävyjen suhteen.
Kuvan esikatselu nestekidenäytöllä kun olet ottanut kuvan mustavalkoisella kuvatyylillä, näyttää heti jos sinulla on hyvän mustavalkokuvan ainekset. Lisäksi, jos kuvaat RAW-muodossa sinulla on silti värit tallessa. Jos sen sijaan kuvaat Jpeg muodossa sinulla on vain mustavalkoinen (monochrome) kuva ja värejä ei saa takaisin.
Siksi suosittelen että kuvaa aina RAW ja tee mustavalkokuvat kuvankäsittelyssä. Jos sinulla on lisäksi kaikki värikanavat tallessa voit myös korostaa mustavalko kuvassa esim. taivaan ja pilvien välistä sävyeroa, käyttämällä sinistä ja keltaista värikanavaa. Kts kuva alla.
Oma suositukseni on että käytät Neutral tai muuta sopivaa kuva-asetusta myös silloin kun kuvaat mustavalkokuvia. Silloin säilytät värit ja muokkaat kuvan mustavalkoiseksi tai harmaasävykuvaksi jälkikäsittelyssä.
Jos käytät monochrome asetusta etuna on se että näet kameran LED-näytöllä mustavalkoisen kuvan ja voit arvioida kontrastia ja sävyjä suoraan. Kuitenkin kuvankäsittelyssä saat reilusti lisämahdollisuuksia, kunhan kuvaat RAW:lle. Silloin säilyy myös värit RAW-tiedostossa.