Kuinka saan aina teräviä kuvia

liike-epäterävyyttä vs terävä kuva

Kuinka poistan kamerasta aiheutuvan liike-epäterävyyden

  • Käytä riittävän nopea suljinaika, ja/tai lyhyempi polttoväli varsinkin käsivaralta (esim. 50 mm obj. > suljinaika 1/60)
  • Käytä jalustaa etenkin pitkillä polttoväleillä
  • Itselaukaisin tai kaukolaukaisin estää kameran liikkumisen kuvauksen aikana, varsinkin jalustaa käyttäen
  • Ota tukea seinästä, luonnossa puusta tai kamera kiven päälle. Hernepussikikka = reilun kokonen hernepussi johon voi tukea kamera jos ei ole jalusta mukana.
liike pysäytetty ja liike epäterävänä

Liikkuva kohde (urheilu) ja heikosti valoa sisätiloissa. Käytä isoa aukkoa, ISO-luku suuremmaksi ja mahdollisimman lyhyt suljinaika, niin voit pysäyttää liikkeen ja kohde terävä. Salamalla voi myös pysäyttää liikkeen. Käytä aina mahdollisimman lyhyttä suljinaikaa ettei vallitseva valo pääse vaikuttamaan kuvan liike-epäterävyyteen. Voit myös käyttää pitkää suljinaikaa ja siten luoda epäterävyytta kuvaan (kuva vasemmalla).

Muita vinkkejä terävän kuvan saavuttamiseksi

– Käytä oman objektiivisi softspot >> aukkoa (usein 5.6-11)
– Älä käytä servo tarkennusta vaan tarkenna painamalla laukaisin puoliväliin, kertatarkennus (One shot)
– Älä käytä autotarkennusta makrokuvauksessa
– Osta laadukas valovoimainen objektiivi niin voitat suljinajassa pari pykälää (esim. 1/30 > 1/125)
– Älä käytä turhaan suotimia, koska suotimissa taas 2 lasipintaa lisää (myös heijastumia tulee herkemmin)
– Käytä suljinajan esivalintaa tai käsisäädöllä. Näin voit valita riittävän lyhyen suljinajan kuvaustilanteen mukaan ja jos aukot eivät riitä saamaan teräviä kuvia, suurenna ISO-lukua, esim. 100:sta vaikkapa 1600.
Kuvanvakaimella saat noin 2-3 pykälän edun suljinasteikolla (vakaajalla 1/15 ja ilman vakaaja joudut käyttään 1/100)
Jalustalla kuvattaessa voit myös nostaa peiliä juuri ennen kuvausta (käytä silloin lednäyttöä)
Kuvaa sarjakuvia. Todennäköisyys että joku kuvista terävä vaikkakin pitkä suljinaika on melko suuri.
– Säädä terävyys aina kohteen tärkeimpään kohtaan, myös maisemakuvissa (kivi etuallala, lato keskellä kuvaa syvyyssunnassa jne.).
– Ihmisiä kuvattaessa säädä terävyys silmiin.
Liikkuvan kohteen etäisyydensäätö voidaan tehdä etukäteen manuaalisti ja kuvaamalla sarjan kuvia esim. ralliautosta niin varmasti joku on otoksista on terävä.

Vielä terävyydestä

– Terävyys ja kontrasti. Digimaailmassa terävöittäminen tapahtuu siten että vierekkäin olevien pikseleiden kontrastieroa sävyjen reunoilla suurennetaan. Eli syntyy reunaterävyys, joka saa kuvan näyttämään paljon terävämmältä. Esim. Raw kuvia pitää aina terävöittää = hyvä asia, kun taas Jpegien terävöittäminen tapahtuu jo kameran prosessorissa = huonompi asia jos aiot jälkikäsitellä kuvaa.

– Kun katsot suurella ISO:lla otettuja kuvia ne voivat käsittelemättöminä näyttä hieman terävämmiltä kuin matalalla ISO:lla kuvatut. Tämä johtuu siitä että kohinan myötä myös kontrasti kasvaa ja kontrastin lisääminen pikseleiden välillä on se tekijä joka terävöittää kuvan jälkikäsittelyssä.

linssikalibrointi taulut

– Joskus voi käydä niin että optiikka- ja kamerayhdistelmä eivät voi luoda 100 % teräviä kuvia. Silloin voidaan terävyysalue säätää mikroasetuksilla kamerassa y o taulukoiden avulla, tai mieluummin pyytää kamerahuolto tekemään tämän toimenpiteen varmuuden vuoksi. Jos itse aiot säätää mikrotarkennusalueen niin käytä siihen tarkoitettua viivotin taulua. Kamera aina 45 asteen kulmassa viivottimeen. Jos kamera tarkentaa yli tai alle säätämääsi pisteeseen niin kamera ja optiikan suhde pitää optimoida. Käytä manuaalisäätöä mittausvaiheessa.

– Terävöitä Raw kuvat jälkikäsittelyssä vasta kun olet tehnyt kaikki muut säädöt, juuri ennenkuin tallennat kuvant Tiffiksi tai Jpegiksi.

testitaulu objektiivejä varten

Kuinka tarkistan oman optiikkani terävyyden esim. reunappiirron? Teippaa sanomalehti seinälle, kamera tukevalle jalustalle/pöydälle ja kuvaa kaikilla aukoilla alk. suurimmasta (käytä vain täydet aukot, 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16 jne.). Käytä kuvauksessa kaukolaukaisinta ja poista kuvanvakain käytöstä ettei moottorin aiheuttama värinä siirry jalustaan ja aiheuta epäterävyyttä. Kamera pitää olla keskellä kuvattavaa kohdetta sekä vaaka- että pystysuunnassa. Voit myös hankkia varta vasten valmistetun testitaulun (kuva yllä).

lyhyt ja laaja syväterävyys

Syväterävyydellä ei ole mitään tekemistä terävyyden kanssa, vaan syväterävyys mitataan siitä mikä kohteessa on terävä alue. Maisemakuvissa aukolla 11, 2 metristä – äärettömään. Makrossa 1-2 cm.
Tässä palvelussa >> voit kokeilla itse miten eri polttovälit, etäisyys kohteeseen ja aukot vaikuttavat syväterävyyteen.

Jos kuvaat hääparia kirkossa muista tarkentaa lähimpänä olevan henkilöön silmiin ja varmista aukkovalinnalla (8 väh.) että syväterävyys rittää myös sulhaseen :) Pari vihjettä: Laita kamera manuaalisäädölle ettei valo muutu (niin kauan kuin kuvaat samasta paikasta), katso myös aina että parin kasvojen/pään takana ei ole kukanlehtiä tai muuta joka tekee ”sarvet” henkilöille. Yleensä alttarilla kuvataan hääparia niin että morsian etualalla koska morsiuspuku aina koristeelinen ja kaunis (niin kuin morsian).