Kuvausohjelmat

kuvausohjelmat valintakiekko

Vakio-ohjelmat valinta/säätö-kiekosta

P (puoliautomaattiohjelma) – Kameran automatiikka säätelee automaattisesti sekä aukon että suljinajan. Kuvaajalla on kuitenkin mahdollisuus säätää/korjata joitain asetuksia, kuten ISO, valkotasapaino ja valotuksen korjaus.

A/AV – Aukon esivalinta. Kuvaaja valitsee aukon ja kamera valitsee suljinajan. Kuvaajalla on myös tässä kuvaus tilassa mahdollisuus säätää ISO-lukua, valkotasapainoa ja valotuksen korjausta. Valitse tämä tila, jos haluat vaikuttaa kuvan syväterävyysalueeseen. Kun valitset suurimman aukon, kamera valitse lyhyimmän mahdollisen suljinajan, eli sillä tavalla pystyt vaikuttamaan myös suljinajan nopeuteen aukon esivalinnalla.

S/TV – Suljinajan esivalinta. Kuvaaja valitsee suljinajan ja kamera valitsee aukon jolla kuva valottuu oikein. Kuvaaja voi siis säätää asetuksia, kuten ISO-lukua, valkotasapainoa ja valotuksen korjausta. Valitse tämä tila kun kuvaat esim. urheilutapahtumia tai muita nopeasti liikkuvia kohteita. Näin voit vaikuttaa siihen miten liike näkyy kuvassa, joko terävänä tai niin että liike näkyy lopullisessa kuvassa.

M – Manual-tilassa säädät käsin itse aukon sekä sulkimen nopeuden, ja tämä asetus on tarpeen esim. studiokuvauksissa studiosalamalaitteilla. Kameran etsimessä olevan asteikon avulla saat vallitsevan valon kuvauksissa valotuksen kohdalleen. Etsimen valotusasteikolla valotusmerkki nollaan, tai alivalota (-1,-2) vaihtohtoisesti ylivalota (+1,+2). Tämä tila vaatii kuitenkin kokemusta ja harjoittelua jotta lopputulos olis mahdollisimman tarkka. Itse asiassa jos valitset tämän asetuksen niin voit säätää esim suljinajan 1/60 ja kierrät aukkoasteikkoa niin kauan että valotusasteikolla nuoli nollan kohdalla. Kts kuva alla.
valotusmittarin arvot näkyvät etsimessä

Muita esivalinta tiloja
Vihreä A (täysautomatiikka), Point and shoot – Kameran automaattiikka valitsee tilanteen mukaan parhaiten soveltuvat asetukset, joita ei voi muuttaa. Älä opettele kuvaamista tällä asetuksella. Mieluummin kannattaa ostaa pokkarikamera jos asetuksien käyttö ei kiinnosta.

Muita kuvaustiloja/ohjelmia ovat esim. maisema-, urheilu-, muoto-, ja yö-kuvaus sekä Ei Salama-tila. Opettele käyttöohjeen avulla mitä kukin symbooli tarkoittaa koska eri kameramerkeillä ja jopa saman merkin eri kameramalleilla on erilaisia automaattiohjelmia.