erilaiset jpeg variaatiot

Jpeg ja Raw tiedostojen ero

Miksi RAW-tiedosto on pienempi kuin Tiff ja Jpeg pienempi kuin RAW?
Tiff on normaalikokoinen kuvatiedosto jota voidaan käyttää kuvien katseluun ja muokkaamiseen sekä painokäyttöön. Tiff sisältää kaikki 3 RGB kanavaa pakkaamattomina joko 8 tai 16 bittisenä. Jos kuvaat Jpeg kuvia tämä 12-bittinen data muutetaan automaattisesti 8 bittiseksi.
RAW-tiedostossa on vain 1 kanava tallennettu 10 tai 12 bittiseksi, ja täten vain erikoisohjelmat osaavat lukea tiedostoa. Lossless (pakkaamaton) tiedostomuoto! Ainakin näistä syistä RAW on pienempi kuin Tiff.

jpeg raw vertailu

JPEG tiedostot käsitellään suoraan kamerassa. Usein kamera tekee hyvää jälkeä mutta haittapuolena se että käsittelyn jälkeen kuva pakataan ja kuvan laatu heikkenee hieman. Kamera säätää siis värit, valotuksen, kontrastin sekä terävöittämisen. Kuva on siis suoraan valmis tulostettavaksi.

Jpegin tallentaminen verkkoa varten

Lineaarinen tallennus PhotoShopista tarkoittaa sitä että kuva latautuu asteittain alk. ylhäältä. Verkkoa varten tämä ei ole välttämättä paras ratkaisu. Kun kuva latautuu verkossa tällä tallennusmenetelmällä, huomaat kuinka kuva ilmestyy sivulle asteittain. Eri tallennustavat, lineaarinen tai progressiviinen, vaikuttavat siis lähinnä verkossa näytettäviin kuviin.

lineaarinen (asteittainen) jpeg tallennus
Progressiivinen jpeg tallennus

Progressiivinen tallennustapa on suositeltava kun tallennat kuvia verkkoa varten. Kuva näkyy heti vaikkakin eka vaihe saattaa olla hieman epäterävä kuva joka terävöityy murto-osa sekunneissa. Huomioitavaa on että jos tallennat kuvat verkossa oikeaan kokoon heti, et edes huomaa nopeudessa mikä tallennustapa käytössä. Tämä tarkoittaa sitä että kuva joka verkossa esim. 960 pikseliä tulisi tallentaa juuri siihen kokoon, ei esim. 2048 pikselisenä jolloin kuva skaalataan näyttökokoon 960 pikseliä. Jos vaihdat verkkosivuilla kuvan toiseen, oikeaklikkaa Chromeselaimessa ja paina ”avaa kuva uudessa ikkunassa”, ja voit lukea kuvan koon suoraan selaimen ylimmäisestä osoitekentästä. Firefoxissa oikeaklikkaa ja paina ”näytä kuvan tiedot”. Silloin näet myös onko kuva skaalattu pienemmäksi sekä mikä olisi varsinainen koko.

Muista valita sRGB verkkoa varten koska muuten kuva saattaa näyttää väreiltään hieman huonommalta. sRGB-formaatti sisältää myös useita erilaisia vaihtoehtoja, joista 1 yleinen on versio (IEC61966-2.1) jonka selaimet osaavat näyttää oikein.

Pidä aina alkuperäinen kuva (jos tiff  tai psd) Adobe Rgb:nä, koska kun tallennat kuvan sRgb:ksi voit kyllä muutta takaisin Adobe Rgb:ksi mutta värisävyt toistuvat enään vain sRgb:n skaalan mukaan. Adobe Rgb:tä voit siis muuttaa sRgb:ksi mutta ei päinvastoin, ilman että värisävyjä katoaa.

Kun lataat kuvia sosiaaliseen mediaan, useat palvelut pakkaavat kuvan vielä entisestään ja muuttavat väriavaruuden. Katso aina että kuvan koko ei ylitä 100 kb jolloin palvelun pakkaus on minimaalinen (Facebook).

Täältä >> löydät eri Jpeg muotojen tietoa!

valitse raw ja jpeg

Useimmissa kameroissa on mahdollista kuvata sekä Raw että Jpeg samanaikaisesti. Tämä siksi että voit kuvata Raw tiedostot kuvankäsittelyä varten ja vaikkapa M tai S-koon Jpeg samalla välitöntä katselua varten. Kun kuvasin hääkuvia tein juuri näin ja Jpegit olivat jopa kuvauksen aikana valmiit asiakkaiden katsottavaksi. Muistuta aina asiakasta siitä että lopulliset kuvat ovat viimeisteltyjä kun taas ”Koevedoksia” ei ole käsitelty muuta kuin kamerassa.

KAMERA RAW

RAW tiedostot ovat pakkaamattomia ja käsittelemättömiä ja kaikki info mitä kameran kenno rekisteröi säilyy. Koska Raw:ta ei käsitellä ollenkaan kamerassa tiedosto voi näyttää aika surkealta ennenkuin tiedosto käsitellään kuvaksi, ja säädetään kontrasti, väri jne. Nykyään esim. Windows 10 pystyy näyttämään Raw tiedostot kuvina ilman kuvankäsittelyohjelmaa, vaikkakin huonolaatuisina.

Raw kuva käsitellään kuvankäsittelyohjelmalla kuten Affinity, Photoshop (Elements), Lightroom tai Gimp.

Kuvat voidaan kuvankäsittelyohjelmista tallentaa eri muotoihin, joista seuraavat tukevat läpinäkyvyyttä: Psd, Png, WebP

Painoa varten kuva tallenetaan Tiff:ksi, ja värimaailma Adobe RGB 1998, kun nettiä ja labbiksessa tulostusta varten oikea muoto on sRgb.

Jos sinulla vaikeuksia avata uuden kamera Raw tiedostoja voit ladata DNG (Digital Negative) ohjelman veloituksetta täältä >>. Ohjelmalla konvertoit Raw kuvat DNG:ksi joka aukeaa myös vanhemmissa kuvankäsittelyohjelmissa, esim PhotoShop Elements 11, joka ei osaa avata Canon 80D Raw:ta.

Raw tiedostoa voi verrata filmikauden negatiiviin, kun taas Jpeg:ä voi verrata filmikauden diapositiiviin, koska Raw tiedosto muokattavissa kun taas Jpeg on vähemmän muokattavissa.

RAW tiedostomuodon edut – koskematonta kuvadataa

 1. Parempi tulos kuvakohinan ja yksityiskohtien suhteen
 2. Korjaa itse värit kuvankäsittelyssä mielesi mukaan (hyvä väri on subjektiivinen asia)
 3. Säädä valkotasapaino jälkikäteen
 4. Korjaa helposti väärin valottunut kuva
 5. Korjaa myös osa-alueet helposti (puhkipalanut taivas)
 6. Kuvankäsittely ohjelmat tallentavat pienen tiedoston joka sisältää tehdyt korjailut. Voit siis aina palata alkuperäiseen tiedostoon (tuhoamaton kuvankäsittely)
 7. Voit kuvata RAW ja Jpeg-tiedostoja samanaikaisesti. Silloin voit lähettää jpeg koevedoksia asiakkaille ja käsittelet vain tilatut kuvat.
 8. Jos et saa avattua uusiman kamerasi RAW tiedostoa voit konvertoida RAW:n DNG (digital negative) muotoon.

RAW tiedostomuodon huonommat puolet

 1. Kuva voi olla liian tumma tai vaalea ennen käsittelyä
 2. Iso tiedostokoko, vie paljon tilaa kovalevyllä
 3. Vaatii kuvankäsittelyohjelman voidaksesi käsitellä kuvia
 4. Koska tiedosto isompi voi syntyä ongelmia sarjakuvauksessa (jpeg parempi ja nopeampi sarjakuvissa)
 5. Kuvankäsittelyohjelmasi ei avaa uusimman kamerasi RAW tiedostoa
 6. Jos viet kuvan valmistettavaksi kuvalabbikseen, tallenna aina RAW Jpegiksi (sRGB)
red dodge vintage

Y o kuvan tiedostomuotojen koko RAW:sta harmaasävykuvaan

RAW koko 28,3 MB (6000 x 4000 px)
Tiff koko 68,7 MB (6000 x 4000 px)
Png 32,6 MB (6000 x 4000 px)
Jpeg 15,0 MB (6000 x 4000 px)
Jpeg for web 4,07 MB (6000 x 4000 px)
Jpeg MV 11,5 MB (6000 x 4000 px)
Jpeg greyscale 10,6 MB (6000 x 4000 px)
Jpeg tekstin yläpuolella pienennetty ja pakattu verkkoa varten, koko vain 168,93 kt (833px × 555px)

Tiffin normaalibitti RGB = 24 eli 3 x 8 ja CMYK 32 bittiä 4 x 8

Esim EOS kamerat tallentavat RAW-tiedostot 12-bittisinä. Vain RAW:ssa bittisyvyys on 12-bittiä. Photoshop voi avata nämä 16-bittisinä Mutta tiedosto jää 12 bittiseksi se vain aukeaa 16 bittiseen tilaan.