Erillinen ulkoinen salamalaite

erillisiä salamalaitteita ja lähetin

Tuttu tilanne, valo ei riitä hyvän kuvan ottamiseen?

Kun vallitseva valo ei riitä tarvimme apua salamalaitteesta. Jos salamassa lisäksi kääntyvä pää voimme suunnata salaman valon seinään tai nurkkaan. Älä kuitenkaan heijasta salamaa katon kautta kun kuvaat ihmisiä. Seuraus siitä on tummat silmäkolot ja vaaleat korostetut posket. Ei hyvä muotokuville.

Jos sen sijaan suuntaat salamalaitteen takana olevaan nurkkaan (vasemmalla tai oikealla) saat paljon imartelevamman valon. Varo kuitenkin heijastamasta seinään jos seinä värillinen (sininen paha) ja myös puuseinä saattaa heijastaa kellertävää valoa. Raw:ssa helpompi korjata mutta Jpeg kuviin ei niinkään.

Vaikka kuulostaakin typerältä niin voit myös heijastaa oviaukkoon koska irtovaloa osuu kuitenkin aina johonkin, ja näin saat vielää luonnollisemman ja pehmeämmän valon. Useimpien salamavalmistajien salamat kääntyvät portaattomasti sekä ylöspäin että sivulle. Tämä hyvä jos haluat pitää salaman kamerassa kiinni, esim. kun kuvaat juhlissa.

keinoäly salama

Salama kameran salamakengässä vai kädessä/jalustalla?

Jos salama kamerassa kiinni niin kuvaajalle jää toinen käsi vapaaksi tukea kamera oikeaoppisesti optiikan alta. Jos sen sijaan pitää salaman kädessä sen voi suunnata periaatteessa mihin vain, mutta silloin jää vain yksi käsi ohjaamaan kameran toimintoja. Ongelman voi ratkaista hankkimalla erillisen pitemmän salamatäsmäysjohdon tai salamakenkään sijoitettavan kauko-ohjaimen (paras vaihtoehto). Lisäksi salaman voi sijoittaa jalustalle tai sopivaan paikkaan jotta valo suunta olisi noin 45 astetta ylhäältä ja vasemmalta tai oikealta.

irrallisen salaman heijastimia

Yksi ratkaisu juuri muotokuvissa on hankkia erilliseen salamalaitteeseen ns softbox (oikealla), jonka avulla saat sopivamman valon muotokuviin. Edelleen on kuitenkin hyvä luoda sivuvaloa kuviin paitsi jos haluat käyttää perhosvaloa. Silloin sijoitat salaman suoraan kameran yläpuolelle ja noin puolimetriä/metri kamerasta. Muista myös heijastin kasvojen alle joka tasaa tämän valaistuksen aiheuttamat varjot. Vasemmalla heijastin joka sopii silloin kuin ei voi heijastaa valoa mistään. Tämä ratkaisu antaa kuitenkin melko kovan valon. Sopii paparazzityylisiin kuviin.

TTL-salama

E-TTL valon mittaus

Kun salaman antama valo mitataan ja ohjataan kamerasta käsin tätä kutsutaan ”Through the lens metering” eli TTL-mittaukseksi.
Kamera mittaa valon suoraan objektiivin läpi ja laskee kuinka paljon valoa tarvitaan salamalle jotta kuva valottuu oikein. Näin kamera osaa antaa oikean valomäärän automaattisesti.
Koska tämä on erittäin varma tapa saada oikein valottunut salamakuva tätä toimintoa suositellaan myös aloitteijalle. Lue oman kamerasi käyttöohjeesta ohjeet.