Kuvasuhde

Kuvasuhde tarkoittaa siis lopullisen kamerasta tallennetun kuvan kuvasuhdetta, esim. 3:2.

Useimmat kamerat tukevat seuraavia kuvasuhteita:
3:2 – Yleisin kuvasuhde, vastaa 35 mm filmikameroiden kuvasuhdetta
4:3 – Esim. kompaktikamerat käyttävät tätä suhdetta
16:9 – Videoformaatti kuvasuhde, esim. YouTube videot
1:1 – Vanha Hasselblad ja Bronica kameroiden kuvasuhde

Jos valitset kamerasta jonkun muun suhteen kuin 3:2 niin jpeg kuvissa kuvasuhde säilyy valintasi mukaan ja Raw muodossa kuva tallennetaan kuvasuhde 3:2 mutta on rajattuna maskilla valitsemasi kuvasuhteen mukaan.

Tämä pätee myös jos kuvaat suoraan mustavalkoiseksi, Raw tallentaa silloinkin kuvan värillisenä mutta Jpeg valinta tekee kuvasta mustavalkoisen jo tallentaessa kamerasta. Siksi on hyvä kuvata Raw:na niin voit palauttaa värit jos tarve.

16:9 – Videoformaatti kuvasuhde, esim. YouTube videot

4:3 – Esim. kompaktikamerat käyttävät tätä suhdetta

3:2 – Yleisin kuvasuhde, vastaa 35 mm filmikameroiden kuvasuhdetta

1:1 – Vanha Hasselblad ja Bronica kameroiden kuvasuhdet

Kuvasuhtella on siis väliä ja kuvasuhdetta voi käyttää luovasti sommittelussa. Suosittelen 3:2 koska tämä yleisin ja toimii lähes joka tilanteessa.

Jos kuitenkin otat valokuvia videota varten esim. aloituskuva, välikuvat jne, niin käytä kuvasuhdetta 16:9. Kuvaa videot mieluusti vaakana koska tällä hetkellä vain 1 TV-valmistaja tukee pystyvideoita (Tv kääntyy vaakaan tai pystyyn). Jos kuvaat 3:2 suhteella niin kuvaa voi rajata mutta huomioi että vaakakuvassa rajautuu osa kuvan ylä- ja/tai alaosasta pois.

Useissa kompaktikameroissa oli ennen vain 1 kuvasuhde, nimittäin 4:3 joka mielestäni oikeesti tylsä vaihtoehto. Useassa kamerassa on kuitenkin mahdollisuus valita useita kuvasuhteita. Tutustu kameran käyttöohjeeseen kuinka valita kuvasuhde.

Kuvasuhdetta 1:1 käytti aikaisemmin mm. Hasselblad ja Bronica ammattikamerat. Sen sijaan Mamiya käytti pinenmmissä kameroissa 6×4,5 filmikokoa ja isommissa kameroissa 6×7 filmikokoa.