Kuinka valottaa kuva oikein

Valotus on valokuvauksessa valoherkän kennon tallentama valon määrä. Valoherkälle kennolle osuva valon määrää voidaan muuttaa säätämällä m.m. objektiivin aukon kokoa ja kameran sulkimen suljinaikaa / valotusaikaa.
Kameran etsimessä näkyy valotusmittarin asteikko ja voit yli- ja/tai alivalottaa kuvan mittariasteikon avulla.

aukko-suljinaika-ISOluku kaavio

ISO-luku vaikuttaa siihen kuinka rakeinen kuvasta tulee. Kokeile itse missä menee raja!
100-200 ISO rakeisuus (kohina) huomaamatonta ja esim 3200 ISO kohina jo melko merkittävä, varsinkin vanhemmissa kameroissa.

Aukko vaikuttaa syväterävyyteen, eli mikä alue syvyysssunnassa kuva on terävä. Iso numero pieni aukko, esim. 22 on pieni aukko koska oikeasti pitäisi kirjoittaa 1/22, ja vastaavasti 1.8 on iso aukko (1/1.8).

Suljinaika vaikuttaa liiketerävyyteen, sekä oman käden liike kun kuvaat, että kohteen liikkuminen varsinkin sivusuunnassa.

valotusmittarin arvot näkyvät etsimessä

ISO-luku

ISO-luku ei vaikuta kennoon osuvan valon määrään, vaan jos valitset 100 ISO:n sijaan vaikkapa 6400 ISO:a niin kennoon taltioima valo on juuri 100 ISO:a ja kuvan tallentamisen jälkeen signaalia vahvistetaan sähköisesti, siksi kohina kasvaa. Vain aukko ja suljinaika vaikuttavat siis kennoon osuvan valon määrään. Sen jälkeen astuu voimaan signaalin vahvistaminen eri ISO-luvuille.

Lue lisää ISO-luvun vaikutuksesta valotukseen >>

ISO-luku ja käyttöalueet

Aukko

Optiikan aukon koko määrää kuinka paljon valoa optiikkaa päästää kerralla kennoon kun suljin aukee. Iso f: luku = pieni aukko (22) ja pieni f: luku iso aukko (1.8).

Aukon koko määrää myös syväterävyysalueen. Mitä suurempi aukko (esim. 1.8) sitä lyhyempi syväterävyys. Kun taas pienellä aukolla (22) saavutetaan suurempi syväträvyys, esim. maisemakuvissa.

aukon suhteet

Soft spot

Lisäksi eri optiikoissa on ns. softspot joka tarkoittaa terävyyden kannalta paras mahdollinen aukko, usein 8-11. Tämä vaikuttaa enimmäkseen kuvan reunoihin, esim. suurilla aukoilla reunapiirto voi olla huonompi kuin esim. juuri aukolla 8.

Lue lisää aukosta ja miten se vaikuttaa valotukseen ja syväterävyyteen >>

aukon softspot esimerkki

Suljinaika

Suljinaika / valotusaika siis määrää kuinka kauan valoa pääsee kennoon.

Yleisiä aikoja: B, 30, 15, 8, 4, 2, 1, 1/2, 1/4, 1/8, 1/15, 1/30, 1/60, 1/125, 1/250, 1/500, 1/1 000, 1/2 000

B — Suljin on auki niin kauan kuin laukaisinta pidetään pohjassa (Bulb)
T — Suljin sulkeutuu vasta kun laukaisinta painetaan uudestaan (Time)
X — Salaman synkronointia varten tarvittava asetus, esim. 1/125 sek tai pitempi. Lyhyemmällä ajalla kuvasta tulee osaksi musta.

Lue lisää suljinajasta ja miten se vaikuttaa valotukseen ja terävyyteen >>

suljinajat, valotusajat